Grus i maskineriet

Jag besökte länsbiblioteket häromkvällen för att göra lite research om pandemin Asiaten 1957-58 och gick därifrån besviken. Det jag sökte var mikrofilm på dagtidningar för den aktuella perioden.

Att finna sent 1800-tal fram till 1930 var inga som helst problem. Likaså 1970-2000.

Men tidsglappet 1930-1969 lyste som en ilsken sol i mina ögon. Eftersom personalen på biblioteket vet vad jag sysslar med försökte de hjälpa mig att finna något men utan resultat.

De kallar det badkarseffekten och samma fenomen finns faktiskt för den som släktforskar eller på annat sätt söker i arkiven. Eftersom många handlingar är sekretessbelagda får du bara ta del av dem om de är äldre än 70 år.

Dagstidningar har inte samma sekretess därav min besvikelse. Jag misstänker att vederbörande får åka ner till landstingets arkiv i Håksberg för att finna det jag söker.

Vad vill jag då göra med detta material?

Asiaten var den närmast efterkommande pandemin efter spanska sjukan och mycket hade hänt i forskningsväg. Vår levnadsstandard hade ökat mycket och det svenska folkhemmet med dess välfärd hade slagit rot.

Hästen hade fått ge vika för bilar och bussar. Tågtrafiken kompletterades med flyg och människor reste som aldrig förr. Jag vet idag hur snabbt ryskan och spanskan färdades men inte asiaten. Ett av bokens kapitel kommer att jämföra ryskan-spanskan-asiaten-hong kong- svininfluensan i såväl snabbhet som förändrad demografi i samhället.

I Norge finns en mycket duktig demograf som heter Svenn-Erik Mamelund. Han har publicerat många artiklar om influensa i samhället och dessutom varit involverad i projektet "Pandemidokumentation". Svenn-Erik sände mig några avhandlingar för något år sedan som han skrivit om spanskan i Norge som jag ivrigt läste igenom.

Bara för att göra saken värre semestrade jag det året i de angränsande fylkena till Dalarna. Jag fick många svar men som vanligt lika många frågor med mig hem.

Det gäller att vara envis och inte stanna där vägen verkar ta slut. Andra vägar kanske tar dig stället du söker.

Kommentarer
Postat av: Rolf

Hej!

Ser att du fördjupar dig i influensa. Och det finns mycket att forska i.
Apropå asiaten hade jag den som tonåring. Det gick snabbt att bli utslagen. Det var som en knockout. Frisk på morgonen och utslagen på kvällen.

Själv har jag sysslat med att forska i Krigsarkivet i höst. Jag har gjort flera resor till Stockholm och gått igenom in- och utgående skrivelser mest om spanska sjukan på Hälsinge regement i Gävle. Har tagit kort med digitalkamera så slapp jag kopior. Jag kommer att skriva om det snart som en ny sida i min uppsats om spanska sjukan i Gävle.

MVH Rolf Qvist

Svar: Jätteroligt att höra. Här i hade vi Dalregementet som ställde in rep-övningarna och minskade antalet rekryter till ett minimum hösten 1918. Jag tänker också åka ner till Krigsarkivet senare för att försöka hitta mönstringsrullorna. Det borde vara män födda 1897 och det jag söker svar på är om hemförlovningen verkligen fungerade eller om de dog i hemmet istället.När det gäller asiaten så måste jag besöka Kungliga Biblioteket för att finna de tidningsartiklar jag söker från Dalapressen. Fortsätt leta information så sanningen bakom spanska sjukan framfart blir så korrekt som möjligt. //Tobbe
Tobias Bylund

2013-01-13 @ 14:17:57
Postat av: Rolf

Verkar intressant om föreläsningen i Uppsala.
Vill ge dig ett tips innan du åker ner till Krigsarkivet. När jag kom dit första gången var jag lite naiv och hade inte ringt och meddelat vad jag ville titta på. De papper som fanns om Helsinge regemente fanns i något arkiv lite längre bort i stan och det skulle ta flera dagar att få dit dem. Därför fick jag åka tillbaka i oförrättat ärende och komma tillbaka veckan efter.

MVH Rolf Qvist

Svar: Hej Rolf.Hittade den här på SCB:s hemsida.
http://www.scb.se/Grupp/Hitta_statistik/Historisk_statistik/Halsovarden%20sjukvarden%20forsvaret%201918.pdf

Troligen har du redan sett den men för mig var den en nyhet.

// Tobbe
Tobias Bylund

2013-01-15 @ 15:02:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0